THANKSGIVING

 THANKSGIVING

26.11.2020 

 

Kiitospäivän kunniakksi teimme luokassa omat kiitollisuuskalkkunat "Thankful Turkeys". Jokaiseen kalkkunaan oppilaat kirjoittivat, mistä asioista he ovat elämässään kiitollisia ja mikä saa heidät onnellisiksi.  







MIKSI KIITOSPÄIVÄÄ JUHLITAAN?

 


USA:ssa vietetään marraskuun lopulla kiitospäivää, joka on yksi vuoden suurimmista juhlapyhistä. Kiitospäivää vietetään sadonkorjuun sekä perheen ja ystävien kunniaksi. Päivän ydin on kiitollisuuden osoittaminen, eli kyseessä on nimen mukaisesti juhla, jolloin kiitetään kaikesta hyvästä ja tärkeästä elämässä.

 

Historiantutkijat eivät ole päässeet täyteen yhteisymmärrykseen siitä, missä ja milloin ensimmäinen kiitospäivän illallinen syötiin. Useimmiten kiitospäivän synty sijoitetaan kuitenkin vuoteen 1621, nykyisen Plymouthin alueelle Massachusettsin osavaltioon.

 

Tarinan mukaan englantilainen Mayflower-alus saapui Plymouthin rantaan joulukuun 11. päivä vuonna 1920, mutta perille selviytyi ainoastaan 46 niistä 102 separatistista, jotka nousivat alukseen Pohjois-Englannissa. Jäljelle jääneet uudisasukkaat saivat Wampanoang-heimon alkuperäisasukkailta opastusta siihen, kuinka viljellä kasveja ja selviytyä kylmästä talvesta. Kesällä 1621 sato kukoisti, ja englantilaiset järjestivät tämän kunniaksi perinteisen kolmipäiväisen sadonkorjuujuhlan. Maahan saapuneet englantilaiset halusivat osoittaa juhlalla kiitollisuutta alueen alkuperäisväestölle. 

 



MITÄ KIITOSPÄIVÄNÄ SITTEN SYÖDÄÄN?

 

Kalkkunaa
Jos perheessä ei noudateta kasvisruokavaliota, kiitospäivän juhla-aterian kruunaa tavallisesti kalkkuna. Olipa valmistusmenetelmänä sitten uunissa paahtaminen, savustaminen tai paistaminen, täydellisen rapean kuoren ja mehevän lihan tavoittelu on prosessi, jota voi pitää suoranaisena taiteenlajina.

 

Täytettä
Ennen paistopuuhiin ryhtymistä kalkkuna täytetään maissileivällä, sipulilla, sellerillä ja kuivatuilla karpaloilla. Kun täyte on kypsynyt tunteja kalkkunan sisällä, siitä tulee ihanan mehevää ja lihaisan makuista, mutta aromissa on mukana myös aavistus makeutta.

 

Karpalokastiketta
Makeankirpeä karpalokastike tuo esille kalkkunan lihaisan, mehukkaan maun. 

 

Paistinkastiketta
Kun kalkkuna on saatu ulos uunista, on aika valmistaa toinen kastike, jonka tärkein ainesosa on uunivuoan pohjalle valunut paistoliemi. Paistinkastiketta valutellaan vapaamielisesti lähes kaikkien kiitospäivän ruokien päälle, eli sen huolellinen valmistus todella palkitsee.

 

Perunamuusia
Eihän kastike olisi mitään ilman perunamuusia! Maukkaalla, lihaisalla kastikkeella valeltu muusi kuuluu kiitospäivän juhlapöydän herkullisimpiin (ja täyttävimpiin) antimiin.

 

Kurpitsapiirasta
Sadon kurpitsoista syntyy makea ja täyteläinen kiitospäivän jälkiruoka. Sitä ennen on kuitenkin syöty kaksi tai jopa kolme lautasellista kalkkunaa, perunamuusia ja muita herkkuja, joten tämä aterian osuus saattaa tuottaa haasteita. Mutta huoli pois! Jos et jaksa syödä jälkiruokaa loppuun, voit aina nauttia sen perjantaina aamiaiseksi.