Kiitospäivän kunniakksi teimme luokassa omat kiitollisuuskalkkunat "Thankful Turkeys". Jokaiseen kalkkunaan oppilaat kirjoittivat, mistä asioista he ovat elämässään kiitollisia ja mikä saa heidät onnellisiksi.
MIKSI KIITOSPÄIVÄÄ JUHLITAAN?
USA:ssa vietetään marraskuun lopulla kiitospäivää, joka on yksi vuoden
suurimmista juhlapyhistä. Kiitospäivää
vietetään sadonkorjuun sekä perheen ja ystävien kunniaksi. Päivän ydin
on kiitollisuuden osoittaminen, eli kyseessä on nimen mukaisesti juhla,
jolloin kiitetään kaikesta hyvästä ja tärkeästä elämässä.
Historiantutkijat
eivät ole päässeet täyteen yhteisymmärrykseen siitä, missä ja milloin
ensimmäinen kiitospäivän illallinen syötiin. Useimmiten kiitospäivän
synty sijoitetaan kuitenkin vuoteen 1621, nykyisen Plymouthin alueelle
Massachusettsin osavaltioon.
Tarinan mukaan englantilainen
Mayflower-alus saapui Plymouthin rantaan joulukuun 11. päivä vuonna
1920, mutta perille selviytyi ainoastaan 46 niistä 102 separatistista,
jotka nousivat alukseen Pohjois-Englannissa. Jäljelle jääneet
uudisasukkaat saivat Wampanoang-heimon alkuperäisasukkailta opastusta
siihen, kuinka viljellä kasveja ja selviytyä kylmästä talvesta. Kesällä
1621 sato kukoisti, ja englantilaiset järjestivät tämän kunniaksi
perinteisen kolmipäiväisen sadonkorjuujuhlan. Maahan saapuneet englantilaiset halusivat osoittaa juhlalla kiitollisuutta alueen alkuperäisväestölle.
MITÄ KIITOSPÄIVÄNÄ SITTEN SYÖDÄÄN?
Kalkkunaa
Jos perheessä ei noudateta kasvisruokavaliota, kiitospäivän
juhla-aterian kruunaa tavallisesti kalkkuna. Olipa valmistusmenetelmänä
sitten uunissa paahtaminen, savustaminen tai paistaminen, täydellisen
rapean kuoren ja mehevän lihan tavoittelu on prosessi, jota voi pitää
suoranaisena taiteenlajina.
Täytettä Ennen
paistopuuhiin ryhtymistä kalkkuna täytetään maissileivällä, sipulilla,
sellerillä ja kuivatuilla karpaloilla. Kun täyte on kypsynyt tunteja
kalkkunan sisällä, siitä tulee ihanan mehevää ja lihaisan makuista,
mutta aromissa on mukana myös aavistus makeutta.
Karpalokastiketta Makeankirpeä karpalokastike tuo esille kalkkunan lihaisan, mehukkaan maun.
Paistinkastiketta
Kun kalkkuna on saatu ulos uunista, on aika valmistaa toinen kastike,
jonka tärkein ainesosa on uunivuoan pohjalle valunut paistoliemi.
Paistinkastiketta valutellaan vapaamielisesti lähes kaikkien
kiitospäivän ruokien päälle, eli sen huolellinen valmistus todella
palkitsee.
Perunamuusia Eihän kastike olisi
mitään ilman perunamuusia! Maukkaalla, lihaisalla kastikkeella valeltu
muusi kuuluu kiitospäivän juhlapöydän herkullisimpiin (ja täyttävimpiin)
antimiin.
Kurpitsapiirasta Sadon
kurpitsoista syntyy makea ja täyteläinen kiitospäivän jälkiruoka. Sitä
ennen on kuitenkin syöty kaksi tai jopa kolme lautasellista kalkkunaa,
perunamuusia ja muita herkkuja, joten tämä aterian osuus saattaa tuottaa
haasteita. Mutta huoli pois! Jos et jaksa syödä jälkiruokaa loppuun,
voit aina nauttia sen perjantaina aamiaiseksi.